Rudele bolnavilor internaţi în spitale cheltuiesc sute de lei pe zi pentru medicamente. Medicii susţin că această situaţie dezastruoasă este cauzată de faptul că doar un sfert din banii Sănătăţii ajung în sistem.
Situaţia financiară dezastruoasă în care se găsesc spitalele este rezultatul unor deturnări de fonduri, sunt de părere medicii craioveni. Liderul Sindicatului ProMedica al medicilor de la Spitalul de Urgenţă Craiova, dr. Mihai Florea, susţine cu tărie că sistemul este în faliment nu pentru că ar fi atât de puţini oameni care contribuie la Sănătate, ci pentru că doar un sfert din banii alocaţi ajung în Sănătate.
„Sistemul de asigurări de sănătate pretinde că strânge de la fiecare din cei 4,5 milioane de plătitori aproximativ 1.000 de euro pe an. Asta ar conduce la o sumă de 4,5 miliarde de euro pe an, proveniţi numai prin intermediul CAS. În afară de aceşti bani, statul pretinde că alocă 4,5% din PIB Sănătăţii, ceea ce înseamnă încă 4,5 miliarde de euro. În total, se adună o sumă care merge spre zece miliarde de euro. Când stăm de vorbă cu responsabilii din sistem, aflăm că 70-80% din banii primiţi de spitale se duc pe salarii. Dacă ar fi adevărat acest lucru, atunci înseamnă că din cele aproape zece miliarde de euro, şapte-opt miliarde de euro s-ar duce pe salarii. Un calcul simplu ne arată că în sistem lucrează 200.000 de oameni, care dacă ar primi un salariu mediu de 1.000 de euro pe lună (dar nu primesc atât), suma alocată pentru salarii ar totaliza două miliarde de euro pe an, ceea ce nu reprezintă 80% din zece miliarde de euro, ci doar un sfert din această sumă“, susţine dr. Mihai Florea.
Prin urmare, doar un sfert din banii care se adună pentru Sănătate ajung la destinaţie: în spitale, policlinci şi la alţi furnizori din sistem.
Unde se duc banii?
Liderul ProMedica spune că trei sferturi din banii alocaţ