Dacă în anii trecuţi firmele din străinătate erau interesate să angajeze români în special în agricultură şi construcţii, în prezent vor să recruteze persoane specializate în meserii dintre cele mai diverse, pe care le tentează cu salarii între 700 şi 9.000 euro/lună. Angajatorii români nu sunt dispuşi să le dea decât puţin peste 200 euro/lună.
Prima parte a acestui an, ca şi 2009, nu a fost nici pe departe bună pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Chiar dacă în ultimele luni rata şomajului a fost în uşoară scădere, numărul doljenilor rămaşi fără slujbă este în continuare foarte mare comparativ cu locurile de muncă vacante din judeţ. În timp ce numărul şomerilor din Dolj se menţine peste 34.000, săptămânal, angajatorii din judeţ anunţă aproximativ 200-300 de locuri de muncă vacante, astfel că pentru persoanele aflate în căutarea unei slujbe devine din ce în ce mai greu să-şi găsească de lucru în ţară.
Angajatorii români oferă cele mai mici salarii din Europa
În plus, nici nu sunt tocmai motivaţi. Angajatorii români care au postat oferte de angajare în reţeaua Eures, de exemplu, oferă un salariu de 1.000 lei/lună, adică puţin peste 200 euro/lună, pentru un post de tâmplar mecanic la rindeluit. Un salariu mic oferă şi angajatorii din Slovacia, care în prezent caută ospătăriţă/chelneriţă, şi sunt dispuşi să ofere un salariu de 400 euro/lună.
În acelaşi timp, angajatorii din restul ţărilor europene oferă salarii pornind de la 700 euro/lună în Cipru, pentru românii interesaţi să se angajeze ca „muncitor brutar“. Cele mai multe firme europene încearcă să-şi atragă personalul calificat cu salarii de 1.200-1.500 euro/lună.
În străinătate, medicii pot primi salarii cuprinse între 4.500 şi 9.000 euro/lună
Cele mai mari salarii sunt însă oferite medicilor. În Suedia, de exemplu, un chirurg poate câşt