Presedintele Traian Basescu a rezolvat problema salariilor mici din Romania sugerandu-ne sa ne gasim un al doilea loc de munca. Ideea nu e nici noua si nici ciudata in Occident. Dar poate fi aplicata in tara noastra?
Cu greu. Si asta pentru ca romanii, in ciuda informatiilor pe care Traian Basescu le are, muncesc oricum mai mult decat europenii si accepta sa faca ore suplimentare fara sa fie platiti pentru a fi siguri ca nu raman someri in conditiile actuale in care cu greu se gaseste si primul job.
Exemplul dat de presedinte miercuri a fost al unui profesor care ar lucra 16 ore pe saptamana in timp ce el, seful statului, lucreaza 16 ore intr-o singura zi si atragea atentia ca profesorul s-ar putea sa fie platit chiar mai bine decat el.
"Dansul are 16 ore pe saptamana si eu muncesc 16 ore pe zi. Daca face socoteala s-ar putea sa constate ca e mai bine platit decat mine. Pe de alta parte, toti avem posibilitatea sa mai cautam un job. (...) Primul responsabil de viata fiecaruia din noi suntem noi si nu statul", spunea Traian Basescu la Radio Romania Actualitati.
Profesorii l-au contrazis imediat incercand sa explice ca munca unui cadru didactic nu se rezuma doar la orele pe care le petrece intr-o sala de clasa, iar pregatirea pentru lectie dureaza inca pe atat. Astfel, un profesor care nu are vechime de cel putin 25 de ani are o norma didactica de cel putin 18 ore.
Romanii nu fug de munca. Doar au crezut ca tara o duce mai bine
Totusi, oricat de greu ar fi, romanii isi mai iau un job. Statisticile Eurostat arata ca peste 277.000 de romani lucrau in doua locuri, cifra fiind mult in scadere fata de sfarsitul anilor 1990 cand aproape 700.000 de romani erau obligati sa aiba doua locuri de munca.
Acum tara noastra se afla intre ultimele tari in functie de numarul oamenilor cu doua locuri de m