Vedetele în materie de machiaj ale acestei veri sunt fardurile albastre, în toate nuanţele şi texturile posibile, iar oferta este cât se poate de generoasă.
Până nu demult, folosirea fardului albastru în machiaj era considerată drept una dintre cele mai evidente gafe, această culoare fiind „rezervată“ personajelor malefice de film şi mămicilor care au uitat cum să aplice un machiaj care să li se potrivească. „De la începutul anilor ‘60 şi până la sfârşitul anilor ‘80 am văzut atât de multe machiaje cu albastru, încât simpla idee părea una comică“, a explicat Tom Pecheux, director de machiaj creativ în cadrul companiei Estée Lauder. Numai că acum, după o pauză binemeritată, a venit momentul să ne inspirăm din tendinţele îmbrăţişate în acea perioadă, evitând totuşi excesele. „Fardul albastru este o alegere perfectă pentru orice femeie - pentru orice tip de ten, culoare de ochi sau nuanţă de păr“, spune Pecheux. Potrivit acestuia, albastrul are o capacitate uimitoare, aproape magică, de a conferi luminozitate ochilor obosiţi şi tenului palid şi de a neutraliza aspectul cearcănelor, întinerind astfel chipul.
Fascinaţia albastrului
Puterea acestei culori nu este o revelaţie modernă. În timpul invaziei în Britania, Julius Caesar a scris în jurnalele sale de război despre apariţia bizară a războinicilor britanici, care îşi vopseau trupul în albastru cu ajutorul unui pigment extras din plante. După apariţia vopselelor sintetice, companiile producătoare de cosmetice au început să scoată pe bandă rulantă farduri în diverse nuanţe, iar până în anul 1950, fardurile multicolore, inclusiv cele în nuanţe variate de albastru, se găseau pe toate drumurile. Chiar şi primele păpuşi Barbie, care au apărut pe piaţă în anul 1959, erau fardate cu un albastru foarte puternic.
În anii 1960, celebrul artist Andy Warhol a realizat portrete „speciale“ ale