Astăzi, doamna senator se arată îngrijorată de ce se întâmplă pe site-uri, dar în campania electorală nu era.
Olguţa Vasilescu - o doamnă drăguţă şi, în acelaşi timp, senator PSD - vrea să treacă o lege prin Parlament care să cenzureze comentariile online de pe site-urile de ştiri. Când am citit informaţia, primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost să mă întreb de ce atât de mulţi politicieni de la noi şi de aiurea îşi propun să rezolve problemele de nerezolvat ale jurnalismului.
Al doilea gând a fost că partidele nu mai au bani să plătească armatele de postaci care înjură şi se ceartă pe forumurile site-urilor de ştiri. Şi pentru că vor să renunţe la ele, s-au gândit să interzică orice comentariu. Nu ştiu cum îşi propune Olguţa să-i alunge pe postaci, sper că nu vrea să inventeze un minister al cenzurii online şi să-i angajeze acolo pe bugetarii restructuraţi de Boc.
Una peste alta, ce se întâmplă în zona comentariilor online reprezintă o problemă, dar e o problemă a editorilor şi a jurnaliştilor care deţin site-uri şi bloguri sau lucrează pentru acestea. În niciun caz nu e problema Olguţei Vasilescu sau a oricărui politician din România.
Media românească trece prin cea mai profundă criză din ultimii douăzeci de ani. Criza economică a lovit profund industria de ştiri, iar pe lângă asta, presa mondială se mai confruntă şi cu o criză de sistem - cumpărătorii de spaţiu publicitar nu mai pot susţine posturile TV, ziarele şi site-urile. Managerii de presă din întreaga lume caută cu disperare noi modele de afaceri pentru a atrage audienţă şi venituri de la public. O soluţie-miracol nu a fost găsită. Sunt tot felul de încercări, dar, până una-alta, e un domeniu aflat într-o profundă criză.
Una dintre problemele presei este şi aceea a comentariilor extremiste de pe forumuri. S-a creat un cerc vicios. Editorii evită să cenzureze comentariile