Angajatorii români ar scoate rapid la suprafaţă mai multe salarii plătite acum la negru dacă guvernul ar reduce contribuţiile sociale, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele instituţiei. Sursa: EVZ
Dacă guvernul ar decide să taie cotele de contribuţii sociale, o parte din salariile primite în plic ar fi înregistrate la inspectoratele de muncă, crede Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal.
El susţine că pe plătitorii români de contribuţii sociale îi motivează să scoată aceste venituri la lumină mai degrabă reducerea cotelor la CAS decât o diminuare a impozitului pe venit.
"Reducerea cotelor contribuţiilor de asigurări sociale este o soluţie pentru reducerea evaziunii pe piaţa muncii. Conformarea voluntară a crescut rapid în momentele în care contribuţiile sociale au scăzut", a declarat Ionuţ Dumitru ieri, la prima conferinţă de presă organizată de Consiliul Fiscal.
Din cauza evaziunii fiscale mari de pe piaţa forţei de muncă, statul ajunge să colecteze doar puţin peste jumătate din sumele potenţiale care ar putea fi adunate din contribuţii sociale.
Pe ultimul loc şi la venituri, şi la cheltuieli
Consiliul Fiscal este compus din cinci membri independenţi politic, cu experienţă în politicile macroeconomice, şi a fost creat recent pentru a participa la elaborarea politicii fiscale şi pentru a analiza care sunt cele mai potrivite soluţii în anumite situaţii.
Conform analizelor Consiliului, ţara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană după ponderea în produsul intern brut (PIB): 32,1%, în 2009. Media veniturilor bugetare în statele UE este 42,2% din PIB. Ne aflăm la coada clasamentului şi din punctul de vedere al cheltuielilor statului, cu 40,4% din PIB, comparativ cu media europeană de 48,4% din PIB.
La cheltuielile cu pensiile însă România este pe locul 6 în UE, cu o al