România, Ungaria şi Bulgaria acordă cetăţenie la peste cinci milioane de moldoveni, macedoneni, sârbi sau turci. Cu riscul de a nemulţumi Bruxellesul, liderii celor trei ţări speră să obţină beneficii politice de pe urma acestei decizii.
Mandatate de Uniunea Europeană să-i păzească frontierele estice, România, Bulgaria şi Ungaria au acordat sau sunt pe cale să acorde cetăţenia unui număr de cinci milioane de moldoveni, macedoneni, sârbi, ucraineni şi turci.
Citiţi şi:
Vasile Puşcaş: „Sunt 75% şanse ca UE să se extindă din nou”
„Un cadou nesperat din care liderii ungari, români şi bulgari speră în secret să obţină beneficii politice. Chiar cu riscul de a nemulţumi capitalele vechii Europe", comentează cotidianul francez „Le Figaro". Dincolo de beneficiile politice, istoria joacă şi ea un rol important.
Revanşă sau provocare?
Legea privind dubla cetăţenie, adoptată de Parlamentul de la Budapesta la 26 mai, poate fi o revanşă sau o provocare. Ungaria nu a acceptat niciodată Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, în urma căruia a rămas fără două treimi din teritoriul deţinut atunci şi fără jumătate din populaţie. Legea vizează circa 3,5 milioane de maghiari şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.
Singurul lucru care mai e de făcut constă în stabilirea normelor de aplicare a legii, preconizate a fi adoptate luna viitoare. În afară de maghiarii cetăţeni ai ţărilor UE, de lege „vor putea profita" circa 300.000 de unguri din provincia sârbă Voivodina şi 150.000 din Ucraina.
„Datorie de sânge"
Presa occidentală a criticat de mai multe ori politica României faţă de Republica Moldova. Preşedintele Traian Băsescu „păcăleşte" Uniunea Europeană, acordându-le paşapoarte româneşti câtorva sute de mii de moldoveni care vor putea circula liber în spaţiul comunitar, scria recent cotidianul italian „Il Giornale", notând c