Habar n-am dacă frunza cu pricina este originală şi nu cred că am elementele necesare pentru a judeca dacă „Explore the Carpathian Garden" este cel mai potrivit slogan de campanie. Am însă dubii că scandalul iscat în jurul noului logo va adăuga imaginii României alt atribut decât cel de tărâm al matrapazlâcurilor.
Ştiu însă că statul român a cheltuit acum un an o groază de bani pentru „Land of Choice", acum doi ani pentru „Fabulospirit", cu câţiva ani în urmă pentru „Dracula Land", „România - mereu surprinzătoare" şi aşa mai departe, până la „Eterna şi fascinanta Românie" a domnului Costea, dacă vă mai aduceţi aminte. Una peste alta, zeci de milioane de euro aruncate pe Apa Sâmbetei. Mai ştiu că un brand are nevoie, pentru a deveni o valoare, de ani de continuitate, de construire de imagine, de simboluri asociate, de semnificaţii, pe scurt - „brand equity". Că managerilor marilor branduri ale lumii nici nu le trece prin minte să schimbe măcar forma literelor, nuanţele culorilor utilizate.
Ce-ar fi dacă Coca-Cola, Benetton sau Chanel s-ar reinventa în fiecare an?
Acum un an, o comisie parlamentară de anchetă s-a străduit să demonstreze că ministrul de atunci al Turismului ar fi plătit mai mult decât ar fi trebuit pentru difuzarea unor clipuri, că nu ar fi organizat corect licitaţia pentru atribuirea unor contracte etc. Scriam atunci că mă îndoiam că se va reuşi dovedirea vreunei ilegalităţi, că doamna ministru dispunea de inteligenţa necesară pentru a nu se expune, fiindcă se aştepta să fie atacată de mulţii săi adversari. Acum, pornind de la zero construcţia unui nou brand pentru aceeaşi ţară, doamna Udrea recunoaşte singură că a cheltuit degeaba (chiar dacă legal) toţi banii destinaţi promovării turismului românesc.
În lumea reală, cea a afacerilor în care se câştigă şi se pierd bani munciţi, oricărei campanii de comunicare i se stabilesc