Din ce în ce mai multe companii străine vin să extragă ţiţei şi gaze din solul românesc, a declarat ieri omul de afaceri Gheorghe Călburean, proprietarul companiei de foraj petrolier Dafora.
Aceasta în detrimentul tradiţionalelor companii româneşti Petrom şi Romgaz, care, până în urmă cu doi-trei ani, deţineau aproape toate zăcămintele de hidrocarburi din România.
Mai citiţi şi:
Rezervele de ţiţei ale României se vor epuiza în următorii 14 ani
Începând din 2008, activitatea din România a firmelor străine s-a intensificat, iar anul viitor ele vor muşca şi mai mult din petrolul şi gazul românesc, odată cu concesionarea a 30 de noi perimetre petrolifere atât pe uscat, cât şi pe platoul continental al Mării Negre. „Dacă în urmă cu câţiva ani colaboram doar cu Romgaz şi Petrom, acum lucrăm sub 20% pentru Romgaz", a mai spus Călburean.
Reprezentanţii Dafora spun că piaţa forajului petrolier din România se ridica, în 2008, considerat un an foarte bun, la 500 de milioane de lei. "Între timp a scăzut foarte mult şi va mai scădea cu încă 10% în acest an", a spus Teodor Orzan, directorul diviziei de foraj din cadrul companiei. În prezent, Dafora are circa 30% din piaţă. "Piaţa forajului este în concordanţă cu preţul petrolului. Acum preţul este bun, dar piaţa nu s-a dezgheţat încă", a completat Orzan.
Călburean mai are afaceri şi în domenii precum energia regenerabilă, construcţii, turism şi industrie alimentară. Întrebat care dintre aceste activităţi crede că se vor dezvolta cel mai rapid în perioada următoare, omul de afaceri a mizat pe forajul petrolier. „Toţi avem nevoie de benzină în rezervor", a argumentat el, arătând că activitatea în acest sector va creşte cu 30% anul viitor.
Compania a ieşit şi pe pieţele externe. A semnat recent un contract în Ucraina, căruia i se va mai adăuga încă unul săptămâna viitoare. De asemenea,