Pe 19 august se implinesc 129 de ani de la nasterea lui George Enescu, considerat unul dintre cei mai mari muzicieni români. Radio România Muzical doreste sa reaminteasca melomanilor de această aniversare printr-un nou serial în cadrul emisiunilor "Anotimpul discurilor" derulat din perioada 16-20 august. Vor putea fi ascultate lucrări enesciene pentru prima oară în integralitatea lor. În zilele de 16, 17 şi 18 august va fi prezentata integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu, înregistrată de Luiza Borac, discuri multipremiate pe plan internaţional, în 19 august, lucrări pentru vioară şi pian înregistrate de Clara Cernat şi Thiery Huillet, iar în 20 august, Rapsodia op.11 nr.1 cu Orchestra Simfonică din Londra, dirijată de Antal Dorati, alături de opusuri de Franz Liszt.
Înregistrările vor fi disponibile pentru ascultare şi online, în site-ul emisiunii de pe pagina www.romania-muzical.ro.
Născut la Liveni, judeţul Botoşani, George Enescu a început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la 5 ani apare în primul său concert şi începe studii de compoziţie sub îndrumarea lui Eduard Caudella. Primele îndrumări muzicale le-a primit de la părinţii săi şi de la un vestit lăutar, Niculae Chioru.
Între anii 1888-1894 studiază la Conservatorul din Viena, iar apoi după absolvire îşi continuă studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899).
Din primii ani ai secolului XX datează compoziţiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903) sau prima sa Simfonie (1905). Pe 19 august se implinesc 129 de ani de la nasterea lui George Enescu, considerat unul dintre cei mai mari muzicieni români. Radio România Muzical doreste sa reaminteasca melomanilor de această aniversare printr-un nou serial în cadrul emisiunilor "Anotimpul discurilor" derulat din perioada 16-20 august. V