Am fost pentru prima dată în Deltă anul acesta, cu ocazia Festivalului Gastronomic şi Etno-cultural "D'ale Gurii Dunării" (ediţia a II-a) şi putem afirma cu certitudine că prima experienţă a fost cu adevărat uimitoare. Mâncăruri, etnii, muzică, dans, tradiţii, toate înfăşurate în vreme frumoasă şi entuziasm, ne-au dat o stare de bună-dispoziţie pe care nici ţânţarii nu au reuşit să ne-o strice. Desigur, un aport foarte mare la buna noastră dispoziţie l-a avut mâncarea deltaică, în cinstea căreia ne adunaserăm cu toţii. Nouă comunităţi din Deltă au venit la Uzlina, locul de desfăşurare al evenimentului, să se mândrească cu bucatele lor şi să ia marele premiu, aducând acasă atât o sumă consistentă, cât şi mândria de a avea cele mai bune bucate - şi bucătărese - din Deltă. Cel puţin până la anul...
Din cele nouă comunităţi participante, trei erau de etnie ucraineană. Doamnele bucătărese, gătite frumos în costume tradiţionale şi coroniţă de flori pe cap, roboteau de zor pentru ca totul să fie pregătit pentru juriu, în timp ce domnii stăteau mai în spate, făcând focul pentru ciorba de peşte.
SECRETE CULINARE
Primii intraţi în concurs au fost chiar reprezentanţii unei comunităţi de ucraineni, localnicii din Chilia Veche. Pe pirostrii se afla un ceaun mare cu ciorbă de crap, care încă fierbea, iar în cuptor, un crătiţoi cu ardei umpluţi cu carne de peşte. Pe masa mare, de lemn, Valentina Leleancă aşeza frumos farfuriile cu aperitive: sărăţele, budincă de macaroane cu brânză sărată, chifteluţe de peşte. Pe o parte a mesei, unde am zărit două sticluţe, una cu rachiu de caise şi alta de prune, se semeţeau nişte sărăţele. Am întrebat-o pe doamna Valentina despre ele şi ne-a zis că "sunt făcute din făină, lapte, ouă, brânză şi măsline, toate din ochi". Şi plăcinta tradiţională o face tot "din ochi", dar are ea un secret al ei: "pui făină, ouă,