34 de asiatici au venit la muncă în oraşul Ulmeni în urmă cu un an, iar săptămâna trecută şi-au prelungit şederea în România. Chinezii au ajuns în Ardeal după ce Gheorghe Covaciu i-a angajat la fabrica de jeanşi „Working Blue“ din Ulmeni.
Asiaticii care lucrează în Ulmeni au între 22 şi 45 de ani. Pe lângă salariu, cuprins între 300 şi 700 de euro, fiecare are la dispoziţie câte o cameră în incinta fabricii, iar în bucătăria de la parter servesc masa. În plus, au la dispoziţie o grădină în spatele clădirii, unde-şi cultivă condimentele aduse din China şi mai ies la câte un grătar. De asemenea, un casetofon cu muzică din China asigură ambianţa în hala în care lucrează.
În timpul liber, chinezii ies la plimbare prin Ulmeni şi leagă prietenii cu românii de aici. Unii dintre ei s-au aventurat chiar şi până în Baia Mare şi spun că se simt extraordinar în Maramureş. „Oamenii ăştia sunt capabili să lucreze şi noaptea, dacă le ceri asta. Desigur, nu e cazul, dar vreau să subliniez că fabrica nu ar fi dat asemenea randament fără chinezii mei de nădejde", spune la un an de la începerea „experimentului" patronul fabricii.
Bucătăreasă din China
Ideea de a importa mână de lucru din China i-a venit lui Covaciu în urmă cu câţiva ani, când firma de jeanşi Rifle, pentru care producea şi fabrica din Ulmeni s-a retras din România şi şi-a îndreptat atenţia spre China, unde mâna de lucru era mult mai ieftină. „Atunci mi-a venit ideea de a importa forţă de muncă din China. Nu voiam să pierd un client valoros, cum este Rifle", arată Gheorghe Covaciu.
Odată demersurile pentru aducerea chinezilor în Maramureş începute, patronul societăţii a contactat un chinez care a lucrat foarte mult timp în Italia, tot în domeniul confecţiilor. În august anul trecut, au sosit la Ulmeni primii 30 de chinezi. Covaciu a adus inclusiv o bucătăreasă care le prepară zilnic un meniu