Edilii susţin că au avut de plătit restanţe din anii anteriori. Prefectul a dispus controale la primăriile cheltuitoare.
În primele şase luni ale anului 2010, la Primăria Laza s-a cheltuit cu 61.000 de lei mai mult decât în primul semestru al anului trecut, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 150%.
Primăria Poieneşti înregistrează şi ea o creştere de 135%, iar la Vultureşti 87%. În ceea ce priveşte primăriile din mediul urban, aici se detaşează Vasluiul, care a cheltuit 3.343.180 lei, cu aproximativ 40% mai mult decât anul trecut.
Explicaţii în acte contabile
Atât primarul Vasluiului, cât şi ceilalţi edili au pus creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii pe seama debitelor care le aveau la furnizori.
„Plăţile efectuate s-au încadrat în bugetul aprobat pentru semestrul I al anului 2010. În acest an, Primăria a făcut plăţi către furnizorii de bunuri şi servicii, rămase neachitate la 31 decembrie 2009, în valoare de 3.343.180 lei. Creşterea acestor cheltuieli faţă de semestrul I al anului 2009 a fost de doar 382.000 lei“, a spus Vasile Pavăl, primarul din Vaslui.
O explicaţie asemănătoare o are şi Constantin Stanciu, primarul comunei Poieneşti. „Anul trecut nu am avut bani să achităm toate datoriile. Acum, când am avut banii, am virat sumele, astfel că plăţile au figurat în primul semestru al lui 2010“, a motivat Constantin Stanciu.
Controale la zece primării
În schimb, Emilian Agafiţei, edilul comunei Laza, a precizat că este o interpretare greşită a celor de la Finanţe. „Noi, practic, am cheltuit aproximativ 30.000 lei. Însă figurează o sumă mai mare cu 150% pentru că a fost plătită o scrisoare de garanţie financiară, în valoare de 72.000 lei, pentru o investiţie din bani europeni pe care o avem în derulare“, a precizat Agafiţei.
Subprefectul Ciprian Iftimoaei