Între 20% şi 40% din populaţia lumii a avut A/H1N1, şi astfel oamenii s-au imunizat. Pandemia depăşită oficial marţi a prilejuit teorii ale conspiraţiei şi prognoze sumbre care nu s-au adeverit. Sursa: REUTERS
Pe 11 iunie 2009, asupra omenirii se adunau nori negri: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţa începutul pandemiei de gripă porcină. Până la sfârşitul oficial de acum două zile, din cauza temutului virus A/H1N1 au murit peste 18.000 de oameni, cazuri confirmate în laborator. Se poate spune totuşi că am scăpat ieftin: între 20% şi 40% din populaţia lumii a luat virusul, dar jumătate nici n-au avut semne. În total, au fost imunizaţi 350 de milioane de oameni.
Deşi pandemia a luat sfârşit, medicii avertizează că virusul va circula şi la iarnă. Vaccinul de sezon asigură însă şi protecţia împotriva A/H1N1.
Începuturile
Pe 18 martie, autorităţile mexicane anunţau Organizaţia Mondială a Sănătăţii că gripa porcină începe să facă victime în Mexico City. Peste câteva zile, oraşul era aproape izolat: se anulau zboruri, se închideau rute comerciale, se vorbea chiar despre necesitatea închiderii graniţelor ţării sud-americane.
În luna următoare, avea să se înregistreze primul caz pe teritoriul Statelor Unite. Prima moarte confirmată din cauza A/H1N1 a fost a unui copil din Mexico City aflat în vizită la rudele din Texas. Cam atunci s-a declanşat şi isteria în presa internaţională. Zborurile din ţările în care cazurile începuseră să se înmulţească au intrat sub monitorizare. Dincolo de explicaţiile medicilor, se vorbea aprins despre posibile surse oculte ale virusului, care ar fi contribuit la instaurarea unei noi ordini mondiale.
Pe aeroporturi, întrebarea "cum vă simţiţi?" încetase să mai fie una de curtoazie, mai ales când venea din partea ziariştilor. Pe măsură ce virusul înainta spre est, devenea