Un weekend petrecut într-o zonă mirifică a Munţilor Metaliferi poate fi un mod bun de reîncărcare a bateriilor. La 30 de km de Deva, pasionaţii de speologie şi cicloturism pot avea surprize plăcute dacă vizitează „Calcarele din Dealul Măgura”.
Situl „Măgurile Băiţei” se află pe teritoriul comunei Băiţa şi se întinde pe suprafaţa a patru sate. „Zona este superbă din toate punctele de vedere. Turiştii pot admira păduri de stejar şi carpen care datează din vremea dacilor, precum şi flori foarte rare care inundă poienile în lunile de primăvară şi vară”, a declarat Cornel Alexandru, custodele rezervaţiei europene „Măgurile Băiţei”. Pentru cei care practică cicloturismul au fost amenajate şi marcate trasee pe drumurile şi potecile din zonă, cu diverse grade de dificultate. În aria protejată cresc peste 26 de specii de orhidee, din cele 102 specii de plante care au fost identificate până acum. Drumeţii trebuie să fie precauţi pe grohotişuri, deoarece aici poate fi întâlnită vipera cu corn, care este veninoasă.
De o parte şi alta a Văii Căianului, structura geomorfologică a creat abrupturi spectaculoase şi o serie de peşteri, înconjurate de dealuri denumite şi „măguri” cu aspect de conuri vulcanice.
De o frumuseţe rară sunt Cheile Crăciuneştilor, precum şi peşterile Groapa Lupului şi Peştera Lotrului. În majoritatea peşterilor au fost descoperite artefacte din perioadele istorice paleolitic, neolitic, eneolitic, epoca bronzului, epoca fierului, epoca romană şi Evul Mediu. La Măgura Băiţei - Crăciuneşti au fost stabilite 16 trasee pentru alpinism, cu diferite grade de dificultate, majoritatea fiind pitonate de fostul alpinist Cornel Alexandru.
Biserica cu cel mai vechi ceas din judeţ
Cine ajunge în această zonă trebuie să viziteze bisericile ortodoxe din Băiţa, Hărţăgani şi Trestia, care datează din secolul XVII. În Băiţa