Deficitul bugetar va creste cu 1,9 miliarde de lei in urma rectificarii bugetare. Bugetul de stat se majoreaza la venituri cu 1,9 miliarde lei, iar la cheltuieli cu 3,8 miliarde lei. Veniturile vor creste in special ca urmare a majorarii TVA la 24%. In ceea ce priveste bugetul general consolidat, veniturile sunt prevazute sa scada cu 3,44 miliarde lei, iar cheltuielile vor scadea cu 714,6 milioane lei. Prin rectificarea bugetara, Guvernul intentioneaza sa aloce fonduri suplimentare unor ministere, cei mai multi bani fiind transferati catre cel al Muncii. In acelasi timp, Guvernul va reduce sumele defalcate din TVA alocate de la bugetul de stat catre primarii.
In urma rectificarii sunt prevazute cresteri ale veniturilor bugetare de 1,9 miliarde lei, la bugetul asigurarilor sociale de stat de 1,8 miliarde lei, iar la Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate de 1,8 miliarde lei. De asemenea, va fi o crestere la bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii de 2,3 miliarde lei. Pe de alta parte, la bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale sunt prevazute reduceri de 3,04 miliarde lei, iar la bugetul asigurarilor de somaj de 370 milioane lei.
Guvernul mizeaza pe donatii din partea companiilor de stat
Guvernul mizeaza pe incasari din TVA mai mari cu 1,4 miliarde de lei. De asemenea, sunt prevazute venituri din donatii de 1,3 miliarde de lei, din care 454,6 milioane lei reprezinta sume ramase necontractate din Facilitatea Schengen, 874 milioane lei sume donate de companiile Electrica (pana in 400 milioane lei), Romgaz (pana in 400 milioane lei) si Loteria Romana (pana in 74 milioane lei). Pe de alta parte, vor scadea incasarile din accize cu 1,4 miliarde de lei din cauza reducerii consumului in sectoarele accizabile. Si veniturile din impozitul pe profit urmeaza sa scada c