Franţa răspunde criticilor Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale în chestiunea romilor. Experţii Naţiunilor Unite au denunţat la începutul săptămânii o “recrudescenţă” a actelor rasiste în ţara drepturilor omului. Comitetul ONU era neliniştit şi din cauza soartei romilor români care urmează să fie expulzaţi din Hexagon. Delegaţia franceză a dat un răspuns, rezumat de Luca Niculescu (audio).
Franţa răspunde criticilor Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale în chestiunea romilor. Experţii Naţiunilor Unite au denunţat la începutul săptămânii o “recrudescenţă” a actelor rasiste în ţara drepturilor omului.
Comitetul ONU era neliniştit şi din cauza soartei romilor români care urmează să fie expulzaţi din Hexagon. Delegaţia franceză a dat un răspuns, rezumat de Luca Niculescu.
În primul rând, spun francezii, nu e vorba despre expulzări – ci despre plecări voluntare, însoţite de un ajutor umanitar. Cu alte cuvinte cei care se întorc în România şi Bulgaria ar face-o pentru că aşa doresc şi nu în urma unor presiuni.
Apoi, declara un oficial de la Paris, chiar dacă România şi Bulgaria sint membre ale Uniunii Europene, totuşi unele restricţii la accesul pe piaţa muncii pot fi menţinute timp de şapte ani de la data aderării – or nu au trecut decit trei ani şi jumătate.
În fine, spune delegaţia franceză, dreptul european permite statelor membre să întrerupă sejurul unei persoane care nu are de lucru şi nici mijloace de subzistenţă într-o ţară străină.
Cu aceste răspunsuri, Franţa speră să mai îndulcească din criticile foarte dure pe care comitetul le-a facut la adresa ultimelor politici ale Parisului. Comitetul Naţiunilor Unite spunea că Franţa se confuntă cu o recrudescenţă notabilă a rasismului şi xenofobiei şi că nu dispune de voinţă politică pentru a lupta împotriva acestor acte. După răspunsurile delegaţiei