Toate bacteriile ar putea deveni, în viitor, rezistente la antibioticele existente şi, implicit, bolile pe care le produc ele, incurabile. Această ipoteză, aparent apocaliptică, a fost lansată după ce medicii britanici s-au confruntat cu o bacterie pentru care nu s-a găsit o soluţie terapeutică. Bacteria provine din India şi din Pakistan.
Descoperirea antibioticelor a salvat mai multe vieţi decât orice alt tratament. Penicilina lui Fleming a inspirat industria farmaceutică în crearea unor clase vaste de antibiotice, pentru aproape toate bolile bacteriene cu care s-a confruntat omenirea. Însă microbii şi-au modificat structura astfel încât să nu poată fi distruşi.
Mai citiţi şi:
Un microb care poate face orice bacterie rezistentă la antibiotice ameninţă Europa
Ei au evoluat atât de mult, încât riscăm să ne întoarcem în vremurile în care omenirea nu avea nicio şansă în faţa holerei, pneumoniei, tetanosului sau tuberculozei. Este un scenariu pe care medicii britanici l-au lansat săptămâna aceasta după ce au descoperit un microb care nu poate fi distrus de antibioticele existente.
Riscul de pandemie nu este exclus
Microbul a fost adus în Marea Britanie de persoane care au făcut operaţii estetice sau care s-au tratat de cancer în India şi în Pakistan. Medicii britanici au raportat 50 de cazuri, iar cei din SUA - trei cazuri. Olanda, Canada şi Australia au şi ele câteva cazuri. Cum tot mai mulţi europeni şi americani aleg să se trateze în ţări în care serviciile medicale sunt mai ieftine, precum în cele din Asia de Sud, specialiştii britanici se aşteaptă ca bacteria rezistentă la antibiotice să ajungă în toate colţurile lumii şi să provoace o pandemie.
„Din cauza turismului medical şi a turismului în general, aceste bacterii rezistente la antibiotice au potenţialul de a se răspândi pe glob foarte rapid. Industria farmaceutică