Sărăcia îi condamnă pe absolvenţii cu studii superioare la munca de jos. Disperarea le-a ajuns la os orădenilor. În lipsa unui loc de muncă, apelează la joburi sezoniere pentru a supravieţui de pe o zi pe alta.
Vremurile în care orice proaspăt absolvent de facultatea avea un loc de muncă asigurat sunt de mult apuse. Orădeni fac faţă cu mare dificultate problemelor cotidinie, în special lipsurilor financiare care îi obligă să scoată bani şi din piatră seacă.
Cei mai optimişti dintre orădenii rămaşi fără job fie au găsit soluţii provizorii, fie joburi sezoniere. Adela Ardelean este o tânără în vârstă de 21 de ani a urmat şcoala de asistenţi medicali, cu speranţa că va lucra într-o clinică, sau cel puţin într-o unitate sanitară.
Lupta pentru viaţă
Viitorul i-a rezervat, însă, altceva, iar într-un final, după ani mulţi de şcoală medicală, a ajuns să vândă pepeni pe marginea unui drum. Cu toate că soţul său are un loc de muncă stabil, banii de abia le ajung să supravieţuiască. „Cel mai rău îmi pare că am investit bani şi timp în şcoala pe care am făcut-o, dar fără folos. Acum am ajuns să vând pepeni, de dimineaţa până seara, dar şi aici vânzările merg prost”, a mărturisit Adela.
Un al tânăr obligat să-şi ducă sărăcia în spate este Călin Covaci, care stă zilnic în faţa bisericilor şi vinde busuioc enoriaşilor. A fost plecat şi în Franţa, unde a făcut lumânări pentru o biserică, iar acum se plimbă pe străzile Oradei cu legăturile de busuic, pe care le vinde cu contra sumei de 2 lei. „Trebuie să trăiesc, iar în momentul de faţă asta este singura soluţie. Mai merg şi pe la mănăstiri, în perioada de post, dar prea puţină lume cumpără busuioc, astfel că reuşesc să supravieţuiesc doar de la o zi la alta”, a mărturisit tânărul.
Bătrâni în îngrijire
Pentru că sărăcia şi criza nu au vârstă, unele orădence, trecute de 40 de ani, î