Potrivit legii, în zile caniculare, patronii trebuie să le asigure apă salariaţilor şi să ia măsuri de scăderea a temperaturii din spaţiile închise.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au verificat 42 de angajatori, iar 31 dintre aceştia au fost sancţionaţi.
Controlul a urmărit dacă sunt respectate măsurile legale de protecţie împotriva caniculei. „Au fost aplicate 36 de avertismente şi două amenzi, în valoare totală de 10.000 de lei“, a precizat Costel Harja, directorul adjunct al ITM Vaslui.
Aceste controale au avut drept grup ţintă agenţii economici din sectoarele construcţii civile şi industriale, construcţii drumuri şi poduri, agricultură, activităţi de panificaţie şi patiserie, comerţ, transporturi, textile.
Condiţii grele în confecţii
Cele mai mari amenzi, de 5.000 de lei, au fost aplicate patronilor a două fabrici de confecţii. Este vorba despre o unitate din Bârlad, care are 120 de angajaţi, şi una din Vaslui, care are 70 de salariaţi. În ambele cazuri sancţiunile au fost acordate pentru că oamenii lucrau la temperaturi de 37 de grade Celsius, în condiţiile în care limita maximă admisă de lege este de 33 de grade Celsius. „Angajatorii au susţinut că nu au putut respecta condiţiile climaterice din motive financiare“, a mai spus Costel Harja.
Printre deficienţele constatate de inspectorii ITM s-au mai numărat neasigurarea apei minerale în catitate de 2-4 litri de persoană pe schimb şi neasigurarea temperaturilor adecvate la locurile de muncă aflate în interior. „De asemenea, o parte dintre lucrători n-au fost examinaţi medical în vederea stabilirii contraindicaţiilor pentru temperaturi ridicate“, a adăugat Harja.
„Vrem să ne păstrăm locul de muncă“
Vasluienii susţin că acceptă să lucreze în condiţii grele de teamă să nu-şi piardă locul de muncă dacă