Scăderea salariilor cu 25% îi determină pe tot mai mulţi medici să plece din ţară. Un studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”arată că aproximativ 70 % dintre salariaţi iau în considerare posibilitatea de a migra pentru muncă.
UPDATE: Specialiştii susţin că exodul medicilor va dura 20 de ani de acum încolo, ceea va duce la o lipsă acută de servicii medicale de calitate. Profilul celor care pleacă: au între 30 şi 39 de ani şi 10 ani de vechime în specialitate.
Statisticile oficiale arată că, în prezent, peste 6.000 de doctori din cei 40.000 câţi erau înregitraţi în România au părăsit deja sistemul sanitar. La aceştia se adaugă şi numărul asistentelor medicale aflate la muncă în străinătate, adică 6.800 din cele 120.000 asistente înregistrate.
Ceea ce înseamnă că un medic ar trebui să aibă în grijă peste 647de pacienţi, iar o asistentă medicală ar trebui să aibă în grijă peste 200 de români.
Dacă prognozele din studiul privind migraţia medicilor se adeveresc, România va ajunge să aibă aproximativ 10.200 de medici pentru 22 de milioane de oameni, ceea înseamă că un singur doctor va avea peste 2.000 de pacienţi.
Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a declarat că, de la 1 septembrie, va simplifica sistemul de acordare a acestor adeverinţe profesionale: solicitanţii îşi vor putea depune dosarele la direcţiile de sănătate judeţene unde domiciliază şi nu la MS ca până acum. “Nu mai vreau să văd în fiecare zi la uşa ministerului 10-15 oameni cerându-şi drepturile”, a explicat situaţia oficialul de la Sănătate.
Migrează profesioniştii
Motivele care-i determină pe medicii să plece la muncă afară sunt în principal legate de salariile mari din Occident, de nevoia de a câştiga suficient pentru a-şi întreţine familia şi pentru a putea să-şi plătească datoriile.
Potrivit studiului comandat