Are aproape de 90 de ani, i se spune Nicu Ţiganu, şi este o legendă vie a judeţului Brăila. Nicolae Tatu, cel mai bătrân om din comuna Tichileşti, este şi singurul care mai ştie cântecele lui Terente, regele bălţilor. Lăutarul struneşte arcuşul ca nimeni altul.
GALERIE FOTO AICI CU NEA NICU ȚIGANU
A văzut lumina zilei la 19 kilometri de oraş, în Tichileşti, a „furat" meserie de la bunici şi străbunici, iar, astăzi, a ajuns ultimul lăutar al bălţilor din judeţ. El ştie să cânte ca nimeni altul balada banditului care a dat renume Brăilei, Terente.
Din păcate, odată cu „Nea Nicu Ţiganu", se stinge neamul lăutarilor din Tichileşti, satul natal al scriitorului Constantin Sandu-Aldea. Aşa, la aproape 90 de ani, el povesteşte „din arcuş" despre legendarul „Rege al Bălţilor": „Cu Terente nu mai e de trai/ Pe Dunăre se lăsa/ Pe fetiţe le fura/ În pădure le ducea/ Şi acolo ce făcea?/ Frumoasă masă-ntindea! Pe chiaburi îi despuia".
Cântă Nea Nicu vesel ca vânticelul care adie în zori, dar are şi un of: „Am patru fii şi zece nepoţi, dar niciunul nu duce meşteşugul mai departe", spune lăutarul de la Tichileşti.
Reportaj: Balta Mică a Brăilei, a doua Deltă a României/Vezi aici frumusețile Parcului Natural și află oferta turistică (FOTOGALERIE)
Odată cu „Nea Nicu Ţiganu", se stinge neamul lăutarilor din Tichileşti, satul natal al scriitorului Constantin Sandu-Aldea. S-a născut în comuna situată la 19 kilometri de Brăila, aşezare blagoslovită, stăpânită odinioară de un paşă, ale cărui acareturi se înălţau, semeţe, pe vechea uliţă a bisericii.
Copil fiind, Nicolae Tatu, zis „Nea Nicu Ţiganu", a ascultat poveştile transmise din generaţie în generaţie, despre turcii care-i asupreau, odinioară, pe oamenii Bălţii. Căci nu-i poţi separa nicidecum pe tichileşteni de vechea Baltă a Brăilei. Până să fie îndiguită Insula Mare, Braţul Calia se rev