Din octombrie, Energomur închide 13 centrale de cartier din oraş. Primăria organizează licitaţie pentru achiziţionarea de centrale de bloc pentru 21 de imobile care vor fi debranşate, însă procedura durează o lună, astfel că de la 1 octombrie mai multe blocuri şi şcoli vor rămâne fără agent termic
Începând din 1 octombrie societatea de termoficare Energomur va închide 13 centrale de cartier, care deservesc atât blocuri, cât şi unităţi şcolare. „Nu ştiu cum a ajuns oraşul în această situaţie. Eu cred că acele centrale nu ar trebui închise, sincer vă spun. Există, însă, o hotărâre a administraţiei locale în acest sens. Ştiţi cum este, eu voi fi din nou ţapul ispăşitor: dacă închid centralele de cartier se supără locatarii, dacă nu închid atunci mă acuză administraţia locală că nu renunţ la centralele nerentabile. Este o situaţie incredibilă", a spus Bauer Andrea, directorul Energomur.
Cei mai afectaţi vor fi elevii care învaţă în scolile care vor fi debranşasate automat de la Energomur şi care, la iarnă, riscă să îngheţe în sălile de clasă.
„O parte dintre cele 13 centrale deservesc şcoli şi grădiniţe, şi nu ştiu dacă la -10, -5 sau să spunem la -2 grade poţi să înveţi într-o clasă", mai spune Bauer Andrea.
„Legaţi" de sistemul centralizat
Situaţia locatarilor din imobilele afectate de închiderea centralelor de cartier este cât se poate de delicată şi prin prisma faptului că aceştia au semnat un contract, prin care s-au angajat să rămână, pe o perioadă de 15 ani, în sistemul centralizat. Mai mult decât atât, ei nu se pot debranşa şi nici nu îşi pot monta centrale de apartament. Potrivit contractului menţionat, în cazul în care se debranşează, vor trebui să restituie cota parte a valorii amortizate.
Dilema apei calde
De la 1 octombrie imobilele afectate de închiderea centralelor de cartier ar putea rămân