Tânăra poetă a debutat în 1995, în revista ieşeană „Cronica“. La doar 28 de ani, are deja publicate patru volume de poezii şi unul de proză.
Jurnalistă ca formaţie, Adina Huiban este prezentatoare la unul dintre posturile locale de televiziune. Adevărata sa pasiune rămâne însă literatura, debutul său în acest domeniu, la vârsta de doar 16 ani, fiind caracterizat de criticul literar Alex Ştefănescu drept unul „remarcabil“. De altfel, tânăra are propriul capitol în „Istoria literaturii române contemporane“, scrisă de reputatul critic.
„Am început să scriu poezii de mică, însă primele premii le-am câştigat abia în clasa a VI-a. Cel care m-a îndemnat să scriu poezie este profesorul Nicolae Ginghină. El a fost cel care mi-a dat cărţi să citesc şi care m-a făcut să iubesc poezia“, îşi aminteşte Adina Huiban.
A luat peste 30 de premii
Tânăra poetă spune că nici nu-şi mai aminteşte câte premii a adunat de-a lungul prodigioasei sale cariere. Se mândreşte însă cu premiul „Cel mai tânăr laureat“ şi premiul revistei „Feţele culturii“ la Concursul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş“, desfăşurat la Bucureşti în 1995.
A mai obţinut şi premiul I la Concursul Naţional de Poezie „George Coşbuc“, desfăşurat la Bistriţa. A publicat volumele de versuri „La izvorul gândului“, „Săgetătorul“, „Strângere din umeri“ şi „Augusta“.
Avocata „exorcistului“
Stilul său este asemănător cu cel al lui Nichita Stănescu. „Scriu poezii abstracte. Chiar zilele acestea am terminat de scris o nouă carte. Merg pe ideea că în poezia mea trebuie să mă regăsesc atât eu, cât şi un locuitor dintr-un stat african. În ceea ce priveşte cartea mea de proză, «Pentru cine nu bat inimile la Tanacu» a pornit din convingerea mea sinceră că părintele Daniel este nevinovat. Cred că presa a prezentat cazul într-un mod neprofesionist“, a adăugat Adina