S-a discutat mult şi încă se discută termenul ce ar trebui să fie folosit pentru a desemna scăderea funcţiei gonadice masculine, odată cu înaintarea în vârstă. De la bun început trebuie exclus din limbajul medical (dar şi nemedical) sintagma de menopauză masculină. Fiindcă este total inadecvată şi… chiar ridicolă. „Menopauză“ desemnează încetarea menstrelor la femeie, iar bărbaţii nu au… menstre. Andropauză nu-i nici el un termen corect. Spre deosebire de menopauză, unde funcţia gonadică (ovariană) încetează complet, în cazul bărbaţilor nu se ajunge niciodată la o încetare totală a acesteia. Nici secreţia hormonală nu dispare complet şi nici spermatogeneza nu se opreşte, fertilitatea nedispărând total. (...)
Publicitate Andropenia desemnează o reducere a secreţiei androgenice, dar nu o dispariţie a sa. S-a propus termenul de ADAM (androgen deficiency in aging male), dar mai potrivit este cel de PADAM (partial deficiency in aging male). Mult folosit, mai ales în literatura de limbă engleză, este apelativul LOH (late onset hypogonadisme). Alte apelative folosite: climacterium masculin, climacterium viril, PEDAM (partial endocrine deficiency in aging male), hormonopauza (alături de somatopauză, adrenopauză) etc. îinând cont de obişnuinţă, de numărul celor ce-l folosesc (specialişti şi nespecialişti), vom continua să folosim şi termenul de andropauză, repetând însă că mai corecte sunt denumirile de LOH sau PADAM. De altfel, termenul de andropauză – climacterium viril – are şi avantajul istoric. A fost folosit încă din 1939, celelalte apelative fiind „creaţia“ ultimelor decenii. (...) Articolul integral îl puteţi citi în zairul nostru, Viaţa medicală.
S-a discutat mult şi încă se discută termenul ce ar trebui să fie folosit pentru a desemna scăderea funcţiei gonadice masculine, odată cu înaintarea în vârstă. De la bun început