Ridicat pe cheltuiala lui P. Naum Petru, în 1909, ceasul din Piaţa Traian veghează Brăila ca un „blajin domnitor". Simbol al Brăilei vechi şi noi, martor al prosperităţii şi decăderii celui mai mare port al României Mari, ceasul din Centrul Vechi a fost şi a rămas mândria brăilenilor. Atestat în 1909, orologiul din Centrul Vechi al oraşului Brăila n-a pierdut niciun minut de puţin peste un secol. În 1939, ceasul Brăilei valora 200.000 de lei, iar anul trecut a fost trecut în patrimoniul municipalităţii.
Simbol al municipalităţii, mândria câtorva generaţii de brăileni, ceasul din Centrul Vechi uimeşte şi astăzi prin frumuseţe. Nu poţi vorbi despre Brăila, dacă nu ai văzut, măcar o dată-n viaţă, Ceasul, Statuia lui Traian, geamia transformată în biserică şi Fântâna în stil baroc. Nu este brăilean care să nu fi ales drept loc de promenadă parcul străjuit de ceasul ridicat, în 1909, pe cheltuiala lui P. Naum Petru.
Pregătiri asidue pentru Ziua Marinei la Brăila/Află de aici care este programul zilei de duminică
Arhivele păstrează un document din 1939, un proces verbal ce atestă că monumentul este al urbei şi că valorează 200.000 de lei. La 100 de ani de la inaugurare, în 2009, Primăria a constatat că ceasul nu figurează în actele instituţiei. Municipalitatea are în vedere reabilitarea orologiului şi a monumentelor din Piaţa Traian, cu bani europeni.
Puţini ştiu, însă, că orologiul vechi de 101 ani a fost făcut la iniţiativa unui brăilean cu suflet mare, P. Naum Petru, care, în 1898, prin testament, lăsa municipalităţii 8.000 de lei, cotaţi în aur, pentru construirea ceasului.
Bolnav, Naum, în vârstă de 55 de ani, a lăsat urbei banii pentru ridicarea „unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piaţa Sf. Arhangheli".
Visul filantropului avea să devină realitate în 1909, anul construirii orologiului. Bătrânii spun