Ţările din Europa de Est trebuie să-şi orienteze investiţiile către sectorul productiv, întrucât revenirea la vechiul model economic susţinut de creditele ieftine nu este posibilă, potrivit unui articol publicat de experţii FMI pentru Europa Bakker şi Anne-Marie Gulde în revista Finance and Development a Fondului şi preluat de Mediafax.
Potrivit celor doi experţi, ţările din Est nu mai pot miza pe sectorul imobiliar şi al construcţiilor şi cel financiar, iar companiile trebuie să caute noi pieţe pentru exportul de bunuri şi servicii - lucru care va impune schimbarea politicilor guvernamentale.
Anul trecut, economia României s-a contractat cu 7,1%, estimarea pentru acest an fiind de minus 1,9%. Economia Ungariei, care a scăzut anul trecut cu 6,3%, ar putea beneficia anul acesta, potrivit prognozelor, de o uşoară creştere de 0,6%. Cehia, a cărei cădere economică a fost de 4,1%, speră la o revenire (plus 1,6%), în vreme ce Bulgaria, a cărei contracţie economică a fost în 2009 de 5%, speră la o creştere zero în acest an. Polonia, singura ţară europeană care nu a fost în recesiune în 2009 - plus 1,7% - se aşteaptă în 2010 la o creştere economică de 2,7%.
FMI crede că economiile din estul Europei vor avansa în 2010 cu 3,3%, România fiind singura ţară din regiune - cu excepţia Lituaniei şi a Letoniei - care anticipează o creştere negativă.
Dacă viitoarea creştere trebuie să se bazeze pe producţie, cum susţin cei doi experţi citaţi, ce ar putea face Guvernul român în această privinţă?
Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), arată că o astfel de discuţie trebuie să înceapă şi în România. "Intrăm în dezbaterea cu politicile industriale şi cu întrebarea: care este măsura corectă când îţi alegi campionii economici. Numai că în contextul derutei instituţionale de la noi îmi este greu să cred că ne pute