Bursele americane au scăzut puternic după ce Fed a anunţat că menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul minim istoric de 0-0,25% şi continuă să sprijine economia prin achiziţii de titluri. Nici bursele europene şi asiatice nu au rămas indiferente, în condiţiile în care prinde tot mai mult contur ideea că revenirea economiei mondiale ar putea încetini şi unele dintre cele mai mari economii ar putea fi victimele unei recesiuni în W. Bursele europene au început să îşi revină timid ieri după declinul de miercuri, însă la jumătatea şedinţei acestea oscilau semnificativ.
Astfel, indicele britanic de referinţă FTSE a crescut cu 0,46%, până la 5.269 puncte, după ce în urmă cu o zi se depreciase cu 2,44%. Evoluţia indicelui a fost influenţată şi de anunţul Băncii Angliei care a modificat în sens negativ previziunile de creştere economică pentru economia britanică.
Indicele francez avansa cu 0,02% la jumătatea şedinţei, până la 3.627 puncte, după fluctuaţii puternice. Acelaşi scenariu se aplica şi indicelui german DAX, care scădea cu 0,3%.
La New York, bursele au postat un declin puternic, coborând sub nivelul de la începutul anului. Indicele Dow Jones Industrial Average a închis şedinţa la 10.378 de puncte, în scădere cu 2,49% faţă de ziua precedentă, şi cu peste 200 de puncte sub nivelul din prima zi a lui 2010. Şi ceilalţi doi indici ai bursei americane S&P 500 şi respectiv Nasdaq s-au depreciat cu 2,82 şi respectiv 3,01%. Pentru pieţele americane aceasta a fost cea mai slabă şedinţă bursieră din ultima lună.
"Bursele percep în mod negativ încetinirea ritmului de creştere al economiilor din întreaga lume", a spus Michael Woolfolk, de la fondul de investiţii BNY Mellon.
Bursele americane au scăzut puternic după ce Fed a anunţat că menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul minim istoric de 0-0,25% şi conti