Esti persoană fizică autorizată (PFA) sau încasezi bani pe drepturi de autor şi nu ştii cum să plăteşti contribuţiile sociale? Ai nelămuriri legate de noile modificări pe care Guvernul le-a adus Codului Fiscal? Nu ştii ce taxe au fost majorate sau care sunt impozitele nou introduse? Găseşti toate răspunsurile mai jos!
Angajatii plătiţi pe drepturi de autor şi ceicare functionează ca şi PFA sunt obligaţi săplătească de la 1 iulie contribuţii sociale, sumatotală a acestora ajungând la 16,5% din venitul net, a declaratavocatul specializat în fiscalitate, Gabriel Biriş, partenerfondator la Biriş Goran, la videochatul incont.ro.
"Obligaţiile de declarare, reţinere şi plată aparţin plătitoruluide venit, spune ordonanţa, normele o contrazic însă, dar legeatrebuie interpretată în sensul ei, nu în sensul neaplicarii aşa căla independenţi, plătitorul nu are cum să declare pentru că seplăteşte la câştig", a spus Gabriel Biriş.
Potrivit acestuia, autorii şi-au dat seama ulterior că ceea ce auscris în ordonanţă nu reflectă ce vroiau să scrie şi au modificatprin norme, "numai că normele date acum sunt nelegale pentru că nupot să adauge la lege!"
Ce se schimbă? 5,5% la sănătate trebuia platit şi până acum, 10,5%nu trebuie plătit, dacă există şi contract de muncă, acum trebuieplătit suplimentar. 0,5% la şomaj trebuie plătit suplimentar.
PFA rămâne însă mai bună decât plata pe salariu, dar trebuie săavem mare grija cu soluţiiile astea. Dacă ne gândim la platamascată de salariu prin PFA trebuie să avem grijă ca nu cumva să nise poată reconsidera.
"E o situaţie foarte grea. Nu a existat niciodată înfiscalitatea românească un astfel de exemplu. Formularele încă nusunt publicate. Nici la contribuţia la sănătate nu este clar. Nuştim cum să ne plătim impozitele şi suntem expusi la riscuriincredibile. Nimeni din minister nu am auzit să fi