Peste 20 de tarabe multicolore sunt aliniate zilele acestea în Piaţeta Cazinoului din Mamaia. Bijuterii, fuste, bluze, cazane, toate realizate de mâna ţiganilor din România.
Culorile vii ale fustelor, şorţurilor şi bluzelor ţigăneşti îţi iau ochii. Gabor Iancu le comercializează cu preţuri între 250 şi 500 de lei, în funcţie de model şi material. Sunt făcute de gaboriţe, la comandă, cu materiale din India, Indonezia şi Spania.
Pentru cei care nu îi cred în stare că ar putea face ceea ce expun, fac şi o mică demonstraţie. Femeile realizează mărgelele pe loc, iar bărbaţii lucrează lemnul, lutul şi bijuteriile la tarabă. Ion Radu este din Bucureşti şi lucrează bijuterii de când se ştie. Este un meşteşug pe care l-a moştenit, împreună cu toate uneltele de lucru, de la tatăl şi bunicul său. „Eu lucrez cu argint şi alpaca - un aliaj inrudit cu aliajele cupru-nichel, foarte rezistent - şi unelte moştenite de la bunici“, explică Radu. Bijuteriile pe care el le vinde sunt accesibile la preţ: 10 - 20 lei sunt cerceii, 25 - 30 de lei sunt brăţările, iar cel mai scump este un colier din alpaca. Tot Ion Radu mai lucrează şi în os, material destul de greu de manevrat. „Osul se usucă, se curăţă, se înmoaie, iar apoi de lcurează prin tehnica de laminare prin lovire. Cel mai neplăcut este mirosul de os din timpul prelucrării“, recunoaşte meşterul. Ceramică de Horezu Constantin Bâscu, de 36 de ani, din Horezu aduce la malul mării ceramica natală, pe care a învăţat să o lucreze din familie. De la tatăl şi bunicul său a învăţat cum să recolteze materia primă de lucru şi cum să dea culoare lutului. „Culorile sunt toate naturale. Roşul îl scot de la 1.5 metri adâncime, iar negrul îl aduc de la Slătioara. Lutul de lucru îl iau de la cel puţin şase metri adâncime, dar săpătura se face numai cu mâna“, explică Bâscu. La taraba sa, o cană de vin se poate cumpăra cu 3 lei, o