Experţii interogaţi de agenţiile de presă minimalizează riscurile de contaminare cu radiaţii, din cauza incendiilor care devastează Rusia şi în particular regiunile în care s-ar mai afla praf radioactiv, după explozia centralei de la Cernobâl. Teama de o nouă dispersare în aer a unor particule radioactive este exagerată, iar riscurile pentru sănătate sunt minime.
Experţii interogaţi de agenţiile de presă minimalizează riscurile de contaminare cu radiaţii, din cauza incendiilor care devastează Rusia şi în particular regiunile în care s-ar mai afla praf radioactiv, după explozia centralei de la Cernobâl.
Teama de o nouă dispersare în aer a unor particule radioactive este exagerată, iar riscurile pentru sănătate sunt minime.
Nici pompierii, care combat focul în regiunea Briansk, poluată de praf radioactiv de la explozia reactorului de la Cernobâl n-ar urma să fie contaminaţi. Iată ce spun cercetători britanici, interogaţi de agenţia Reuters. Nici măcar 1% din radioactivitatea totală a regiunii nu va fi remobilizată, afirmă ei, precizând că într-un sfert de secol, adică din 186 încoace, data exploziei de la Cernobâl, contaminarea radioactivă s-a diminuat mult.
Mare parte din substanţe se află în plus în sol, care nu va fi afectat de incendii şi doar foarte puţin în vegetaţia de la suprafaţă.
În acelaşi sens au insistat şi experţii francezi şi germani. Aceştia precziează că riscurile pentru sănătate sunt minime şi n-ar trebui să aibă vreun impact nici în Rusia, nici în ţările limitrofe.
În sfârşit, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune şi ea că din datele pe care le deţine, nu e cazul ca lumea să se îngrijoreze.
Ce-i mult mai grav, în opinia experţilor este însă fumul degajat de arderea turbei, fum ce poate provoca probleme respiratorii şi cardiace. Vasile Damian, despre contaminarea radioactivă din Rusia.
Experţii interogaţi