Gândește-te la cea mai impresionantă colecţie de mozaicuri romane din lume, la pachet cu „fratele mai mic" al Colosseumului din Roma. Apoi, imaginează-te singur, fără niciun picior de turist în jur. Bine-ai venit în Africa!
S-a demonstrat: răbdarea unui turist de a sta de bunăvoie la o coadă de sute de vizitatori este direct proporţională cu unicitatea „obiectului dorinţei". Capela Sixtină, Colosseumul din Roma sau termele lui Caracalla sunt locuri pentru care vizitatorul strânge din dinţi, îşi şterge fruntea de transpiraţie şi trage adânc aer în piept, încercând să nu arunce în fiecare minut priviri disperate la ceas. Poţi uita de această păguboasă logică a proporţionalităţii printr-o vizită în Tunisia. Una care să ocolească, însă, Hammamet, Tabarka sau celelalte destinaţii magnetice pentru turiştii europeni și nu numai!
Adevărata fascinaţie a Tunisiei se descoperă dând la o parte, una câte una, atracţiile turistice consacrate - plajă, distracţie, low cost - până când rămâne doar miezul cultural. Aici, teoria cozilor devine falimentară. Prea puţini dintre turiştii care sorb cocteiluri pe șezlongurile de pe plaja din Sousse au aflat că în Tunisia se găsesc cele mai numeroase şi mai spectaculoase mozaicuri vechi de 2.000 de ani, cel de-al doilea amfiteatru roman ca mărime după Colosseumul din Roma şi ceea ce numim în ziua de azi „decoraţiuni interioare", rămase din perioada împăratului Cezar.
Fiecare orăşel roman din Tunisia este un fel de „mică Romă" izolată între dune, între care poţi călători pe şosele din deşert, căutând cu privirea „marea" din depărtare (de fapt celebrele miraje din basmele copilăriei!). Spre deosebire de Roma italiană, aici nu vei găsi vorbitori de limba română, dar te așteaptă personaje mult mai pitoreşti, precum bătrânul profesor de istorie îmbrăcat în straie de beduin, care a intrat în vorbă cu mine într-o franceză perfectă