Zeki Baser este bucătar în Restaurantul turcesc „Golden Falcon“ şi ţine post negru de Ramadan. Potrivit religiei musulmane, el nu are voie să mănânce sau să bea nimic până la apusul soarelui. Turcul spune că cea mai mare problemă este că i se face sete, în special pentru că la bucătărie temperaturile ajung şi la 60 de grade Celsiu.
Zeki a venit în România în urmă cu zece ani când s-a angajat ca bucătar la Restaurantul cu specific turcesc „Golden Falcon“. Şi-a găst o nevastă româncă aici, cu care are şi un băiat, pe nume Taher, şi nu se mai gândeşte să se întoarcă în Istanbul, de unde este originar. „Îmi place foarte mult în România. M-am obişnuit şi mă simt ca acasă“, spune bărbatul.
În perioada Ramandanului, însă, recunoaşte îi că este cel mai greu la muncă. Potrivit religiei musulmane, credincioşii adulţi nu au voie, în acest interval de timp, să mănânce sau să bea nimic, cât e ziua de lungă.
Nu degustă mâncarea pe care o pregătesc
Doar seara, când apune soarele, adică după ora 20.30 până dimineaţa când răsare, adică în jurul 4.30, au voie să se delecteze cu ce bucate vor, şi să bea câţi litri îi ţine stomacul.
„Îmi este greu, mai ales că mor de sete. La bucătărie sunt aproximativ 60 de grade Celsius, în preajma cuptorului. Dar ce să fac? Dacă Allah este Sus, reuşesc să trec peste orice fel de tentaţie“, susţine Zeki.
La „Golden Falcon“ sunt doi bucătari musulmani şi ambii ţin post negru - niciunul nu degustă mâncarea pe care o pregătesc. „Mai este un băiat turc care nu ţine Ramadanul şi încearcă el mâncarea, ne spune dacă mai are nevoie de ingrediente“, povesteşte musulmanul
Soţia îl aşteaptă seara cu bucate turceşti
Când termină programul la restaurant, în jurul orie 20,30, Zeki dă fuga acasă, unde îl aşteaptă nevasta cu bucatele pregătite. „Ea este ortodoxă, dar este alături de mine şi se abţ