Nu este de loc simplu să ai cu adevărat curaj şi să duci până la capăt o idee precum cea a comunicării între arte într-o societate în care inclusiv - şi mai ales - în mediul academic, reflexul apartenenţei de grup este încă foarte puternic. De aceea, Festivalul Internaţional şi Cursurile Academiei IconArts apar ca o manifestare curajoasă şi inedită.
Ajunsă la ediţia a VIII-a, manifestarea este girată de colaborarea dintre Exces Music, Uniunea de creaţie interpretativă din România (UCIMR) şi primăria oraşului Sibiu, festivalul aflându-se sub patronajul domnului Klaus Iohannis, Primarul Sibiului.
Deşi nu a traversat cu acest proiect un drum neapărat lin şi pavat numai cu succese, Sebastian Gheorghiu, directorul Academiei IconArts face totuşi notă aparte între managerii culturali ai momentului prin faptul că nu are timp să ofteze cu gândul la prezent. Lucru de înţeles şi numai dacă enumerăm datele de ordin cantitativ ale evenimentului care s-a desfăşurat timp de două săptămâni între lunile iulie şi august în localităţile Sibiu, Cisnădie, Cisnădioara, Mediaş, Biertan şi Tg.Mureş, localităţi în care în cadrul celor 20 de concerte cuprinse în programul festivalului publicul a fost contaminat de tinereţea artiştilor, de surprinzătorul formelor de expresie artistică, valoarea şi entuziasmul interpretărilor.
Cursurile au adunat 104 studenţi şi 22 de profesori din Liban, Italia, Spania, Grecia, Germania, Olanda, China şi România, domeniile studiate cuprinzând largi arii ale practicii şi cercetării artistice precum compoziţie, muzicologie, interpretare muzicală, muzică de cameră şi orchestră, chitară, canto şi pian în secţiunea de jazz, dans şi happening coregrafic, artă dramatică, improvizaţie literară şi fotografie.
Nu că până acum lucrurile ar fi stat cu totul altfel, dar mai ales în această vară în care umezeala în exces face să se lase ceaţa şi