Învăţătoarea Lucreţia Puşcaş este de peste 20 de ani pionierul educaţiei rutiere în Sălaj, fiind „abonată“ , alături de copiii pe care îi pregăteşte, la toate premiile judeţene, interjudeţene şi naţionale puse în joc.
„Educaţia rutieră este mai importantă decât oricare altă materie predată în şcoală. O greşală la orice altă materie se poate îndrepta, dar una în trafic poate fi, de multe ori, fatală“, explică învăţătoarea, cu o uşoară undă de regret în glas. Asta deoarece în goana după economii la buget se găsesc tot mai puţine resurse pentru a-i învăţa pe copii să circule corect.
Lucreţia Puşcaş a trecut peste faptul că, până şi în vremurile bune, era plătită o oră pe săptămână şi lucra cu copiii zece şi că de doi ani încoace nu mai este plătită deloc. „Chiar dacă la început a fost pentru mine doar o sarcină de serviciu, mai apoi educaţia rutieră a copiilor a devenit un drog, o pasiune, izvorâtă în primul rând din faptul că-i iubesc foarte mult“, mărturiseşte ea.
Primii la concursuri
Pasiunea este alimentată şi de faptul că rezultatele muncii ei nu întârzie să apară. „La şcoala mea, deşi este una foarte expusă traficului rutier, în ultimii ani n-au mai fost deloc accidente rutiere în care să fie implicaţi copiii“, precizează învăţătoarea. În plus, echipajul de educaţie rutieră al şcolii domină de ani buni toate competiţiile judeţene, interjudeţene şi chiar naţionale de gen. „Reuşim să ne clasăm în fiecare an între primele zece judeţe din ţară la faza naţională a concursului de educaţie rutieră. În urmă cu trei ani am reuşit să luăm chiar locul I, iar anul acesta, la Satu Mare, ne-am clasat pe poziţia a doua“, povesteşte ea.
Punctaj maxim la examenul auto
Pentru că la activităţile de educaţie rutieră conduse de ea, fie că e vorba despre instruirea echipajului, fie de cercul de profil, Lucreţia Pu