Vecinii noştri au nevoie de doar 3 avize pentru a pune în funcţiune un parc eolian, în timp ce în România sunt necesare 85
Birocraţia excesivă de la noi din ţară duce la o durată de aproximativ 2 ani de la iniţierea procesului de autorizare, până la implementare
Comparativ, media în UE este de 4-6 luni
Explicaţia este că ei au nevoie de 3 avize pentru punerea în funcţiune a unui parc eolian, în timp ce nouă ne trebuie 85. Paradoxala situaţie este cât se poate de reală şi este cauzată de proasta legislaţie din România.
Deşi România are un potenţial eolian deosebit, companiile care vor să investească la noi în ţară se lovesc de o multitudine de bariere care încetinesc implementarea proiectelor de energie regenerabilă, bariere care de multe ori îl fac pe investitor să renunţe la proiect şi să îl mute în altă ţară, unde procedurile sunt mai simple şi mai clare.
Autorităţile omoară din faşă potenţialele proiecte
Birocraţia excesivă în domeniu se suprapune unei reacţii întârziate a autorităţilor locale, ceea ce duce la o durată de aproximativ 2 ani de la iniţierea procesului de autorizare până la implementare. Comparativ, în restul ţărilor din cadrul Uniunii Europene, media de implementare a unui proiect este de 4-6 luni.
"Pentru autorizarea unei centrale eoliene, un investitor are de parcurs numeroase etape de studiu şi de autorizare. Menţionăm că lista nu este pusă la dispoziţie de nicio autoritate publică din România, motiv pentru care considerăm că accesul greoi la informaţia privind aceste proceduri nu încurajează nici investiţiile, nici potenţialele iniţiative de monitorizare", potrivit reprezentanţilor asociaţiei ALMA-RO, autori ai unui studiu de caz pe tema utilizării energiei eoliene în România.
Protecţia mediului este adesea ignorată
Aceştia sunt de părere că "la nivel naţional