Romanii calificati care nu mai suporta conditiile de lucru si de viata din tara noastra sunt dispusi sa plece la munca chiar si pe partea cealalta a lumii. Statisticile arata ca aproximativ 20.000 de romani au ales sa plece la 15.000 de kilometri de casa in cautarea unei vieti mai bune.
Chiar daca este foarte departe, Australia este o destinatie foarte atractiva, deoarece nu este necesara obtinerea unui permis de munca, ci doar a unei vize de sedere, iar companiile au mari dificultati in a angaja oameni calificati.
Cei mai cautati sunt, ca peste tot, inginerii, medicii si specialistii IT, dar angajatorii australieni cauta si asistenti medicali, contabili, arhitecti, profesori de gimnaziu, educatori, electricieni, sudori, tamplari sau instalatori.
Viza specifica muncitorilor straini calificati se numeste Skilled Migration Visa si ofera posesorului dreptul de a lucra si de a locui in Australia pe perioada de timp dorita cu posibilitatea de reinnoire. Pentru obtinerea acestei vizei, solicitantul trebuie sa fi absolvit o institutie de invatamant superior sau o scoala de meserii, iar calificarea pe care o are trebuie sa fie recunoscuta de Consiliul australian de evaluare.
Varsta sub 45 de ani si cunoasterea limbii engleze sunt conditiile esentiale pentru obtinerea oricarei vize de lucru. Cei care nu stiu prea bine engleza trebuie sa urmeze cursuri la sosirea in Australia, iar pretul acestora nu este deloc mic.
Si calificarea este o conditie eliminatorie. Deoarece locurile de munca necalificate sunt tot mai putine in Australia, Departamentul Australian pentru Imigrari si Afaceri Multiculturale nici nu mai ofera vize celor care nu au o calificare. Explicatia este ca acestia nu pot tine pasul cu schimbarile standardelor pietei fortei de munca, fiind in permanenta dezavantajati si avand probleme din punct de vedere e