Vazand, in comentariile din ziare, cititori, probabil preponenti (constienti sau inconstienti) ai lozincilor luptei de clasa, tunand si fulgerand contra marilor corporatii internationale, pentru exploatarea amaratilor de muncitori, m-am decis sa propun cateva idei care sa puna acest aspect intr-o lumina diferita.
O corporatie e o grupare de indivizi care pun bani impreuna pentru a realiza un anumit obiectiv, de obicei major. Acesti bani, sub forma de actiuni, sunt folositi pentru a cumpara utilaje, a duce cercetari, pentru a fabrica, a vinde, si pentru suportul dupa vanzari (service).
Numai asa se pot fabrica masini, avioane, utilaje industriale etc. E o metoda de "colectivizare" a investitiilor pentru obtinerea de capital. (Capital nu inseamna numai bani.)
Pentru a forma o corporatie trebuie sa obtii binecuvantarea guvernului, care se va complace in a-si tine o mana in buzunarul corporatiei.
Corporatiile mai sunt cunoscute sub diverse nume, toate persoane juridice cu statut bine definit: societate pe actiuni, companie pe actiuni, societate anonima, AG (Aktien Geseltschaft), Limited Company, Ltd. etc.
Logica e simpla. Un individ singur nu va fi capabil, niciodata, sa creeze un avion, un automobil, numai prin puterea si talentul propriu. Aici intervine elementul fortei de asociere!
Cand ai primit o slujba buna de la un om sarac?
Bineinteles, aceste corporatii angajeaza mii de lucratori, de la savantii cercetatori, la maturatorii de dusumele. Desigur, un salariu reprezinta valoarea reala a muncii produse de un individ.
Indiferent cat de gelos ar fi maturatorul de dusumele, niciodata nu va putea concura, in importanta, cu cercetatorul din laboratorul de produse viitoare.
Revenind la ura pentru corporatii, da-mi voie sa te intreb: "Cand a fost ultima data cand ai pr