Crizele economice si capitalismul merg mana-n mana. La fel ca durerile de cap si mahmureala. Inca, din secolul 17, cand capitalismul de-abia facea ochi, au existat afacerii speculative cu lalele si idealuri marete de imbogatire rapida.
Criza imobilelor ipotecate, din America anului 2008, poate fi comparata cu criza lalelelor din Olanda anilor 1630. La inceputul secolului 17, laleaua venita din Orientul Apropiat s-a transformat in simbolul olandezilor. Comertul cu aceste flori a luat un avant considerabil.
In anul 1634 a inceput adevaratul boom. O intreaga natiune visa la o imbogatire rapida si usoara. In acest an, lalele se vindeau deja la bursa, dar si prin carciumi. In decurs de trei ani preturile acestor flori au crescut cu 50 la suta.
Mai mult de jumatate din populatia Olandei a investit banii in comertul cu lalele. Atunci, cand la un targ national nu au fost atinse preturile asteptate, "balonul lalelor" s-a spart. Rezultatul: manati de panica si incertitudine, oamenii si-au vandut stocurile. In decurs de cateva zile, preturile au scazut cu pana la 95 la suta. Asa, s-a ajuns la falimentarea a mai mult de jumatate din populatia Olandei, conform dw-world.de
In secolul 18, si francezii au fost cuprinsi de mirajul imbogatirii facile si rapide. Un scotian a dus toata natiunea catre faliment. In 1718 bancherul John Low a pus monopol pe teritoriile franceze din Louisiana si Mississipi, unde se presupunea ca exista foarte multe filoane de aur.
Pentru finantarea afacerii, Low a pus bazele "Companiei Mississipi". Actiunile acestei companii erau atat de ieftine, incat si le prermiteau si cei mai saraci oameni. In doar cateva saptamani, actiunile lui Low au crescut spectaculos. Erau zile, cand in fata casei sale se formau cozi de oameni doritori sa cumpere actiuni la compania lui.
Scotianul a devenit cel