Regulile pentru protejarea de caniculă sunt foarte stricte: bem doi litri de apă pe zi, purtăm hai din materiale subţiri şi mâncăm multe fructe şi legume. Numai că mulţi dintre noi nu respectă aceste reguli şi îşi pun viaţa în pericol.
Psihologii explică nerespectarea indicaţiilor medicale pentru protejarea de caniculă prin faptul că românii nu sunt obişnuiţi să se ghideze după reguli.
„Faptul că în mod obişnuit noi nu mai respectăm niciun fel de reguli se răsfrânge şi asupra modului în care ne comportăm în timpul caniculei. Suntem persoane abulice, care nu de puţine ori nu ţinem cont de stimulii exteriori”, a declarat Hanibal Dumitraşcu, psiholog de la Universitatea Bucureşti.
Psihologul Hanibal Dumitraşcu
Acesta mai spune că în momentul în care nu ţinem cont de temperaturile exterioare ne punem în pericol funcţionarea sistemului nervos. „Incidenţa crescută a accidentelor din ultimele săptămâni au drept cauză tocmai efectele pe care canicula le are asupra activităţii cerebrale”, a mai spus Dumitraşcu.
Modelul ni-l dau politicienii
Citeşte şi:
România se topeşte! Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până luni
Directorul de Prognoză al ANM, Aurora Bell: "Termometrul pus pe sol indică 55 de grade Celsius"
Botoşani: Canicula a băgat în spital 50 de botoşăneni
Florin Tudose, medic psihiatru, arată că nerespectarea recomandărilor specialiştilor are loc pentru că noi nu ne respectăm de fapt specialiştii.
„La noi toată lumea se pricepe la orice. Fiecare îşi creează pseudo-modelele şi pseudo-regulile. Dacă nu ţinem seama că trebuie să ne protejăm de căldură, atunci ne complicăm inutil viaţa şi ne-o punem în pericol”, a spus Florin Tudose.
Psihologul Florin Tudose
Specialistul mai arată că România este o societate în ca