Sunt în general mai ieftine, puţin agresive şi dau rezultate bune în diverse afecţiuni. Totuşi, tendinţa de a înlocui tratamentul clasic cu remediile pe bază de plante este dusă uneori la extrem, fără a se ţine cont de riscuri.
Peste 70 la sută din populaţia lumii apelează la terapii alternative atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate, arată o statistică realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În plus, potrivit studiilor realizate la noi în ţară, mai mult de un sfert din români apelează la serviciile medicale doar în situaţia unei boli grave, preferând în schimb tratamentele cu plante şi automedicaţia.
„Românii au tendinţa de a avea o încredere destul de mare în remediile naturiste, iar la acest aspect contribuie probabil şi reclamele de genul «m-am vindecat de cancer în stadiul terminal», lucru care de cele mai multe ori este greu de probat sau, mai bine zis, nu se oboseşte nimeni să îl probeze", spune Daniela Opriş, medic specialist medicină internă la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.
Sunt folosite pe principiul «rău n-au cum să facă»
Studii recente au arătat că majoritatea românilor care se tratează cu remedii din plante fac acest lucru din auzite, considerând în mod eronat că nu au cum să dăuneze. „Aceasta nu este cea mai bună atitudine, pentru că dozele indicate în prospecte nu sunt întotdeauna cele optime pentru a avea efectul terapeutic scontat. Numai medicul fitoterapeut poate stabili care sunt asocierile corecte, deoarece unele plante pot avea contraindicaţii ori efecte adverse. Deci şi în cazul acestor terapii trebuie să spunem NU automedicaţiei", recomandă Ruxandra Constantina, apifitoterapeut şi reflexoterapeut la Clinica MedAs din Bucureşti.
Nu trebuie să renunţăm la tratamentul clasic
Există situaţii în care încrederea în efectul acestor terapii este atât de mare încât, chiar şi atunc