Guvernul a decis schimbarea regimului juridic a 1.946 locuinţe pentru tineri construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Astfel, acestea vor putea fi vândute către actualii chiriaşi, numai că preţurile ANL sunt mai mari decât cele cerute de proprietarii unor locuinşe scoase la vânzare în oraşele mici.
Vânzarea se va putea realiza ca urmare a trecerii celor 15 blocuri de locuinţe amplasate în 15 judeţe din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului.
ANL a fixat o serie de preţuri standard, care reprezintă valoarea actuală de înlocuire pentru locuinţele construite de ANL în toată ţara. Astfel, chiriaşii vor putea cumpăra o garsonieră cu o suprafaţă de 40-50 metri pătraţi cu mai puţin de 19.140 euro, un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 57-58 metri pătraţi, cu o sumă mai mică de 26.950 euro. Pentru un apartament de trei camere, în suprafaţă de 67-70 metri pătraţi, chiriaşii ANL vor plăti mai puţin de 36.014 euro.
În unele cazuri însă, acestea sunt mai mari decât preţurile practicate pe piaţa liberă. Este vorba despre oraşe mici.
De exemplu, în Moineşti, judeţul Bacău, proprietarul unui apartament de două camere, decomandat, în suprafaţă de 75 mp, situat într-un bloc în faţa căruia s-a construit un bloc ANL, cere numai 16.000 de euro. Un alt proprietar care vrea să vândă urgent un apartament cu 3 camere cere 12.500 de euro pentru locuinţă.
Nici în Ştei, judeţul Bihor, sumele cerute de proprietari nu concurează cu cele anunţate de ANL. Un apartament cu 2 camere, decomandat, amplasat într-un bloc înconjurat de o curte îngrădită şi cu parcare, costă 22.000 de euro.
Ceva mai scumpe sunt locuinţele din Pucioasa, Dâmboviţa. Aici, pentru un apartament cu 3 camere şi mansardat, dotat cu centrală proprie, renovat şi contorizat, proprietarul cere 75.000 de euro, preţul