Mers tot mai greoi, dureri dificil de suportat şi un aspect inestetic al picioarelor... Iată câteva dintre problemele la care se poate ajunge în timp dacă nu iei măsuri pentru a combate monturile.
Femeile au cel mai adesea probleme cu monturile, din cauza încălţămintei pe care o poartă. Dar acest lucru se întâmplă şi deoarece, în cazul femeilor, ligamentele picioarelor sunt mai elastice, ceea ce duce la deplasarea oaselor. În plus, predispoziţia către monturi este şi mai crescută dacă ai piciorul plat sau prea scobit, dacă ai degetul mare foarte lung sau dacă lipseşte un deget, dacă suferi de inflamaţii ale articulaţiilor, dacă eşti însărcinată, dacă eşti în perioada pubertăţii sau, din contră, la menopauză. Pe de altă parte, bărbaţii nu sunt nici ei în totalitate scutiţi de astfel de probleme, deşi ei au ligamentele mai puternice.
Alege pantofi comozi
Încălţămintea incomodă, prea strâmtă sau cu tocuri înalte favorizează deplasarea oaselor degetelor şi agravează problemele dacă ele deja există. De aceea este bine să eviţi purtarea unor astfel de pantofi, precum şi a celor cu barete subţiri sau a celor care nu permit mobilitatea piciorului. Aşadar, ai grijă să alegi o încălţăminte comodă, adaptată mărimii şi formei piciorului tău. O soluţie ar putea fi să-ţi faci pantofi la comandă. În unele cazuri, medicul poate recomanda şi purtarea unor suporturi pentru arcada plantară, aşezate sub articulaţia degetului mare de la picior. Aceste suporturi, numite şi talonete, nu tratează monturile, dar reduc presiunea care se produce asupra degetului mare şi, pe termen scurt, reduc durerea.
Evită statul prelungit în picioare
Persoanele care au meserii ce presupun statul prelungit în picioare sunt mai predispuse către apariţia monturilor comparativ cu cele care au o muncă de birou, spun specialiştii. De asemenea, exerciţiile fizice făcute greşit pot a