Dupa un an marcat de criza si incertitudine in economie, 2010 a adus o piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) caracterizata de inghet pe sectorul IT&C. Wall-Street a stat de vorba cu doi jucatori din industrie si a aflat ce cred acestia referitor la ceea ce urmeaza in piata de profil.
La inceputul acestui an se estima ca activitatea de fuziuni si achizitii din industria IT va inregistra un trend ascendent, ca urmare a stabilizarii economiei globale, inovatiilor tehnologice, cresterii valorilor si imbunatatirii performantei operationale pentru companiile IT din 2009.
Insa, pe plan local, de la inceputul anului, nu au fost inregistrate mai mult de 10 fuziuni si achizitii in acest sector (de exemplu, tranzactiile GTS - Datek, RCS&RDS - Air Bites, Soitron - Datanet Systems, Neogen - CeeVee etc.).
“Motivul cel mai important din cauza caruia numarul de tranzactii in IT a coborat considerabil este legat de scaderea in continuare a pietei de profil, chiar dupa un 2009 absolut dramatic, lucru care nu ofera prea mult curaj investitorilor pentru a face tranzactii. In plus, volatilitatea generala din economia si din legislatia economica romaneasca au fost si ei factori inhibitori suplimentari”, explica Marius Ghenea (foto), cunoscut antreprenor roman si presedinte al FiT Distribution, companie care opereaza mai multe magazine online.
Ionut Boldizsar, seful New Tech Consulting, companie privata cu capital integral romanesc specializata in furnizarea de servicii IT, sustine ca, anul acesta, piata de fuziuni si achizitii a fost activa indeosebi in zona de retail.
Anul trecut au existat tranzactii mai importante in acest sector, spune el.
“Modul de evaluare al unei companii se rezuma fie la multiplicarea cifrei de afaceri sau la multiplicarea EBITDA. In Romania, din ce am putut sesiza, EBITDA constituie indicatorul cheie care sta