Construcţia iniţială a bugetului pe 2010 se dovedeşte un mare eşec: în locul unui deficit programat iniţial de 5,9% din PIB se ajunge la 6,8% din PIB, pentru că în loc de o creştere economică de 1,3% acum se estimează o scădere de 1,7-1,9% din PIB.
Nota de fundamentare a proiectului de rectificare vorbeşte despre o "uşoară îmbunătăţire a stării economice", însă dă vina pentru recesiune pe cererea internă redusă şi pe revenirea prea lentă a partenerilor comerciali ai României.
Pe bugetul general consolidat apare astfel un minus de venituri de 3,4 mld. lei, iar la cheltuieli o scădere de numai 714 mil. lei. Pentru bugetul de stat rectificarea înseamnă venituri mai mari cu numai 1,9 mld. lei şi cheltuieli suplimentare de peste 3,8 mld. lei.
Rezultă o creştere a deficitului bugetului de stat cu peste 1,9 mld. lei.
Reducerea sumelor alocate pentru investiţii rămâne principala soluţie la care va recurge Guvernul pentru a ţine sub control deficitului bugetar, cheltuielile de capital urmând să fie reduse cu 0,2% din PIB prin rectificarea bugetară - după cum a anunţat premierul Emil Boc.
Pentru a susţine creşterea puternică a cheltuielilor sociale - şomaj şi pensii, Finanţele nu pot conta decât pe venituri suplimentare estimate la 1,4 mld. lei din majorarea cotei de TVA la 24%, în timp ce restul categoriilor importante de impozite urmează să înregistreze scăderi ale sumelor colectate cu peste 3,7 mld. lei faţă de bugetul iniţial din cauza recesiunii.
Aşa că Guvernul ar urma să oblige cele mai profitabile companii de stat să "doneze" la bugetul de stat 874 mil. lei din profitul anilor precedenţi: Electrica şi Romgaz ar trebui să verse câte 400 mil. lei, iar Loteria Română 74 mil. lei.
Potrivit proiectului de rectificare bugetară, cea mai mare alocare suplimentară de fonduri va ajunge la Ministrul Munc