Schimbul imobiliar a devenit o practică tot mai utilizată de proprietari
Această metodă are şanse mai mari de reuşită decât scoaterea simplă la vânzare
Schimbul imobiliar a devenit în 2010 o practică frecventă în rândul proprietarilor de locuinţe care doresc să scape de un anumit imobil. MagazinulDeCase.ro a realizat un studiu bazat pe noua tendinţă din piaţa imobiliară din România, şi anume schimburile imobiliare. Portalul de imobiliare a reuşit să deţină până în acest moment un număr considerabil de oferte de schimburi, precum şi să intre în contact cu proprietarii pentru a afla ce-i îndeamnă să recurgă la această variantă. Schimbul este definit în Codul civil ca fiind un contract prin care părţile îşi dau respectiv un lucru pentru altul. "Prin această modalitate de transfer de proprietate se înţelege un dublu transfer de drepturi, făcându-se unul contra celuilalt, şi nu contra unei sume de bani sau preţ. În afară de această deosebire, schimbul nu diferă de contractul obişnuit de vânzare-cumpărare, regulile acestuia din urmă fiind aplicabile şi contractului de schimb", au declarat reprezentanţii cabinetului de avocatură SCA Hristescu, Ciocanea şi Asociaţii.
Casă la Piaţa Unirii la schimb pentru un "penthouse" plus diferenţa de bani
Proprietarii care au solicitat înscrierea în secţiunea de schimburi imobiliare au motive dintre cele mai diverse pentru a explica această alegere.
Un exemplu dat de site-ul de imobiliare este acela al unui proprietar din Sibiu care doreşte să o vândă sau să schimbe casa cu 4 camere pe care o deţine. Motivul acestui proprietar este că "la schimb s-ar încheia tranzacţia. Oricine are un apartament şi poate da şi o diferenţă", a spus pentru MagazinulDeCase.ro, Nicolae Scutea din Sibiu.
Mai există şi proprietarii care ştiu exact ce-şi doresc în urma schimbului realizat.
Un alt