A adunat de-a lungul timpului peste 30 de distincţii şi premii la festivaluri naţionale şi internaţionale. Este membră a ansamblului folcloric 60 Plus. Maria Mărginean a fost timp de 15 ani funcţionar public în justiţie, grefier principal de şedinţă.
Născută la: 18 martie 1947, Totoi, Alba
Studii: Liceul Teiuş
Familie: văduvă, un băiat
Maria Mărginean a debutat la vârsta de 37 de ani, în revista Transilvania. Cu toate acestea, scrie versuri încă din copilărie.
„Am fost pasionată de scris încă din liceu, dar primele versuri, care s-au dovedit ulterior a fi pline de adevăr, sunt din clasa a III-a. Copil fiind la o şcoală de ţară, la sfârşitul anului şcolar, aveam festivitate. Trebuia să recit o poezie de 22 de strofe. O aveam notată pe caietul de matematică. Din greşeală, ultima filă, cu două versuri s-a rupt şi le-am înlocuit cu altele. De aici a pornit totul“, îşi aminteşte cu drag Maria Mărginean. În liceu a participat la diverse cercuri literare. Nu a renunţat la scris, iar ani mai târziu, roadele au început să apară.
Cinci volume de versuri
Au văzut lumina tiparului cinci volume de versuri purtând semnătura Mariei Mărginean. „Notă de plată“, primul volum, a apărut în anul 1983 la editura Litera în colaborare cu alţi poeţi. „În vremea comunismului era destul de greu să scoţi o carte. Speram ca după căderea regimului, situaţia să se schimbe, dar din contră, în ziua de azi e mult mai dificil, totul se face pe cont propriu“, spune albaiulianca.
În 2003 a apărut „Suflet desculţ“, anul următor „Drumuri paralele“, iar în 2005 volumele „Nopţi franjurate“ şi „Balada inimii“. Această ultimă carte a fost tradusă în macedonă şi aromână. A adunat de-a lungul timpului peste 30 de premii şi diplome la festivaluri naţionale şi internaţionale. „Pentru mine, cea mai importanţă distincţie e cea acordată de Uniunea Scrii