In operatiile de transmitere a puterii electrice, termenul "factor de putere" se refera la decalajul, masurat in grade unghiulare, intre voltaj, masurat in volti, si curent, masurat in amperi. Un factor de putere redus rezulta in consum excesiv, deci scump, cu un randament mic.
Companiile electrice folosesc fel de fel de dispozitive capacitive sau inductive pentru a mentine un factor de putere acceptabil.
Un fost coleg al meu, care si-a deschis propria companie, a obtinut, prin concurs de oferte, o lucrare in Algeria.
Problema principala era ca statiile automate de compresat gaze naturale, in desert, erau controlate prin calculator, de la distanta, si mereu cadeau in pana. Inginerii locali au determinat ca aceste probleme se datorau fluctuatiei factorului de putere de pe reteaua de alimentare electrica.
Amicul meu a petrecut peste o luna in Algeria, facand multe masuratori si inspectand toate instalatiile. Dupa ce s-a intors acasa a continuat cu o serie de analize intensive, bazat pe datele statistice culese de el. Totul trebuia sa lucreze normal conform modelului produs de calculator, dar acesta nu era cazul.
Intr-o seara ne-am adunat vreo sase amici, toti fosti colegi, sa discutam despre problema lui din Algeria, langa o bere rece si niste gratar de porc.
In timpul palavragelilor noastre, cineva l-a intrebat cum era vremea in Algeria.
"Foarte cald. In jur de 40 de grade Celsius ziua si cam 14 grade Celsius noaptea. Asta inainte de furtunile de nisip".
"Furtuni de nisip?" a intrebat altul.
"Da. In timpul furtunilor de nisip e fierbinte si ziua si noaptea. Eu nici n-am putut iesi afara".
"Te-ai gandit ca furtunile de nisip ar putea afecta stabilitatea curentului electric pe liniile de transmisie?"
"Nu, asta nu mi-a trecut prin cap." @N_P