Se spune ca daca manipulezi statisticile poti sa ajungi unde vrei. Elementele matematice nu mai conteaza. Media, mijlocul si anvergura variatiei datelor pot fi interpretate oricum.
Multi oameni de meserie argumenteaza, inept, ca matematica trebuie limitata in studiul statistic. Isi bazeaza aceste argumente pe exemplul in care daca iti pui un picior intr-o galeata cu apa fierbinte, la 100 de grade Celsius, si celalat intr-o galeata, cu apa la 0 grade Celsius, din punct de vedere statistic ar trebui sa te simti extrem de comfortabil. Multe studii statistice sunt menite sa creeze o senzatie de confort si sa-i faca pe autori sa arate bine.
Spun asta urmarind pe Internet cum diverse guverne din lume trateaza problema somajului. In Europa mai toate tarile raporteaza "statistic" numarul de someri, bazate pe statele de plata a ajutorului de somaj. De indata ce perioada de ajutor s-a epuizat, acel somer
nu mai e "prins" in statistici.
In China, pur si simplu, "nu exista somaj". In Rusia nu se publica decat pentru anii anteriori, exact ca pe vremea lui Brejnev.
In America, in schimb, guvernul da dovada de foarte multa inventivitate cand vine vorba de statistici de somaj.
In SUA, pentru fiecare decada, in anii cu zero, se face recensamantul populatiei. E o obligatie specificata in Constitutie, si s-a efectuat, fara intreruperi, din anul 1790.
Operatia de recensamant are fel de fel de proiecte si de faze: domiciliati pe apa, in case temporare, in parcuri de rulote, sau de case mobile, in hoteluri, in cladiri de apartamente, in aziluri de batrani, in case individuale, etc.
Prima faza, cea cartografica, a constat in impartirea intregii suprafete a tarii in cuadrante, conform pozei luate de pe un satelit artificial.
Primul val de lucratori a trebuit sa puna "in acord" fotografia di