Imi plac maslinii pentru ca sunt simpli si darnici. Nu cer mult si ofera enorm. Nu trebuie udati, ci doar taiate ramurile in exces o data la doi ani. In schimb dau fructe si ulei din belsug. Chiar si din frunzele de maslin si samburi se extrage ulei.
De doi ani am ocazia, in fiecare toamna, sa culeg maslinele. Culesul incepe prin octombrie si dureaza chiar si pana in decembrie Este o munca grea, dar fascinanta. E nevoie de multa rabdare, forta (fizica si psihica) si in niciun caz nu trebuie sa ai teama de inaltime. Pentru ca maslinele, pentru a iesi uleiul bun, trebuie culese ori cu “pieptenele”, ori cu mana. Iar asta inseamna sa te catari in copaci unde, volens nolens, trebuie sa faci echilibristica si gimnastica pentru nu scapa nicio maslina. Iar cele mai frumoase sunt cele mai greu accesibile: in varful copacului. Acolo unde bate soarele mai cu furie. In varf de maslin, cu soarele batandu-mi in ochi, am gustat prima maslina adevarata. Uleiul este albicios iar maslina are un gust amar. Foarte amar, dar te unge pe suflet.
Primul pas
Prinzi un ram si il “piepteni”. Cu rastelul sau cu degetele. Cele mai placute la atingere sunt maslinele mari, verzi sau negre, pe care voi le cunoasteti din magazine. Vorba vine, cunoasteti. O sa va povestesc mai tarziu.
Sunt cele mai placute atingerii pentru ca sunt foarte fine si se desprind usor de pe ram, fiind grele. Iar cand cad la pamant le auzi. E un sunet innabusit, de rostogolire: Poc!
Cele mai darnice sunt insa cele mici si negre, deoarece contin cel mai mult ulei. Sunt si cele mai greu de cules. Fiind mici, sunt prinse bine pe ram si cu greu reusesti sa le desprinzi. Aceasta specie se numeste “pendolino”, iar cand maslinele sunt in parg, ramurile se apleaca sub greutatea lor pana aproape de pamant.
Toamna se culeg maslinele
Culesul incepe cu aranjatul plaselor, case se aseaza sub ma